Bunkerdag

Bunkerdag zijn we in 2014 gestart vanuit de wens om de (veelal lokale) initiatieven en activiteiten die rond het Atlantikwall-erfgoed bestaan een grotere reikwijdte te geven en samenwerking tussen deze partijen te stimuleren. En dat is gelukt! Inmiddels omvat Bunkerdag meer dan 25 organisaties en 110 bunkers van de Waddeneilanden tot aan de grens met België. Het jaarlijkse evenement trekt meer dan 15.000 bezoekers en op onze social mediakanalen vindt dagelijks interactie plaats.

Het concept

Tijdens Bunkerdag worden de overblijfselen, zoals bunkers en andere elementen van de Atlantikwall langs de kust van Nederland in de schijnwerpers gezet en voor één dag opengesteld voor publiek. Soms zijn de bunkers nog duidelijk zichtbaar en toegankelijk, maar soms ook bedolven onder zand of gelegen op privéterrein. Tijdens Bunkerdag maken we locaties toegankelijk, graven we ze soms zelfs open en organiseren we educatieve en culturele activiteiten zoals rondleidingen, filmvertoningen en theater. 

 

Bunkerdag is een leerzame dag waarbij kennis over de geschiedenis en betekenis van de Atlantikwall bij een breed publiek wordt vergroot. Het programma draagt bij aan een diepere bewustwording van de betekenis van oorlog en vrijheid en aan een beter begrip van de cultuur-historische waarde en betekenis van dit erfgoed. De Atlantikwall is een symbool van uitsluiting en onderdrukking, maar D-Day liet zien dat geen muur de vrijheid kan tegenhouden.

Onze rol

Wij zijn de schakel tussen de individuele initiatieven rondom het Atlantikwall erfgoed. Samen met hen zorgen we voor een divers locatieaanbod tijdens Bunkerdag. We denken na over educatief programma dat bijdraagt aan de leerdoelstellingen van Bunkerdag en brengen dit tot uitvoer. We doen de landelijke coördinatie en organisatie en verzorgen alle marketing en communicatie richting de bezoekers.

Inmiddels is Bunkerdag onderdeel van de European Bunker Day. Gebaseerd op de Nederlandse Bunkerdag hebben in 2019 en 2021 alle zeven Atlantikwall-landen in mei en juni een nationale Bunkerdag georganiseerd onder de naam ‘European Bunker Day’.